marți, 28 decembrie 2010

Gentile Ioanei - Captusitea si intarirea gentilor tricotate

Captusitea si intarirea sunt doua etape indispensabile ale realizarii unei genti tricotate. Astfel aceasta va avea o tinuta frumoasa, isi va pastra forma dorita si va avea un aspect profesionist.In functie de aspectul dorit putem folosi mai multe tipuri de intaritura (mai moale sau mai stabila), panza de plastic, sau chiar un plastic plin, nu foarte dur si nu mai gros de 1-1,5mm.
Daca modelul ales pentru impletitura este suficient de dens (gen os de hering), atunci putem aplica intaritura direct pe dosul partii impletite. In caz contrar intaritura se aplica pe captuseala. Daca modelul ales este unul dantelat, atunci captuseala trebuie sa fie in doua straturi, unul cu fata inspre impletitura si cel de-al doilea cu fata inspre interior. Intre cele doua straturi de captuseala se va aplica intaritura.
Pe baza partii impletite a gentii se va scoate un tipar, pe care il vom folosi la croirea captuselii si a intariturii.
Daca geanta va avea o baza de genul acesta
este indicat sa-i realizam suplimentar o dublura din panza de plastic, pe care o invelim in captuseala (ca o husa). Astfel ea nu se va curba si lasa sub greutatea obiectelor din geanta. Daca dorim o putem prinde de captuseala gentii cu cativa pasi de cusatura de mana.

O atentie deosebita trebuie acordata atasarii manerelor. La manerele de genul acesta
pentru ca bridele de prindere trebuie neaparat intarite si ele. De exemplu la acest model, bridele din captuseala vin in continuarea captuselii gentii si sunt cusute pe margine de bridele din impletitura. In plus, pentru a nu trage, am cusut captuseala de jur imprejur, pe marginea de sus, pe la baza bridelor. Se aseaza manerul la locul lui, apoi bridele se intorc si se cos in interior, cat mai putin vizibil, trecand cu acul si prin straturile de captuseala.
Daca dorim sa atasam manere de genul acesta
trebuie sa tinem cont de acest lucru atunci cand realizam partea impletita a gentii. Marginea de sus a ei, cea de care se vor coase manerele, trebuie sa aiba o inaltime dubla fata de inaltimea finala dorita, deoarece la final aceasta se va indoi spre interior pentru a ascunde cusaturile manerelor. Manerele se cos la locul dorit trecand cu acul atat prin impletitura cat si prin captuseala. Apoi marginea de sus se indoaie spre interior si se coase cat mai putin vizibil.Va arata astfel

Daca dorim sa realizam o geanta cu bareta impletita lunga de pus pe umar, aceasta va trebui si ea la randul ei captusita si intarita, pentru a nu se alingi sub greutatea gentii. Exista doua posibilitati:
a) se lucreaza bareta la dimensiunile dorite, apoi se croieste captuseala la aceleasi dimensiuni (minus 2-3mm), se intareste, apoi se coase cat mai putin vizibil de marginile baretei impletite, la fel cum este cusuta si captuseala baretei de inchidere din poza aceasta
b) a doua posibilitate - daca nu dorim sa se vada captuseala pe dos, atunci va trebui sa lucram bareta de latime dubla. Captuseala se croieste la latimea finala dorita, se intareste, se plaseaza pe o jumatate longitudinala de bareta, iar apoi o inchidem in interior cu cealalta jumatate de bareta. Se coase cat mai putin vizibil pe latura lunga. Capetele baretei se cos de geanta introducandu-le intre partea impletita si partea din captuseala a gentii. Se cos pe marginea de sus a gentii, trecand cu acul prin toate straturile de impletitura si captuseala.

Ioana Soare

Niciun comentariu: