duminică, 21 noiembrie 2010

Poseta tricotata si brodata cu flori - creatie, realizare si explicatii de Ioana Soare



Este captusita, iar la manere am pus o intaritura mai stabila si in plus niste panza de plastic ca sa stea drepte.
Pe dinauntru arata asa:




Intariturile le-am comandat de pe net, pentru ca la noi nu am vazut ceva suficient de stabil cat sa sustina un maner, sau sa faca o geanta sa stea singura in picioare. Panza de plastic este ca o etamina, cu gaurele mici patratoase, doar ca nu e din bumbac sau in, este din plastic. Eu imi comandasem ca sa pun pe fundul unei alte genti, si cum mi-a mai ramas, am folosit-o si aici.

Modelul este asa:
Trebuie sa ai multiplu de 4 ochiuri (eu am avut 80)
Pe randurile de fata : doua ochiuri lucrate pe fata, urmatoarele doua ochiuri sunt luate pe andrea ca pentru lucrul pe fata, cu ata trecuta prin fata lor ( ca sa le "imbrace"), si tot asa pana la sfarsit
Pe randurile de dos: doua ochiuri lucrate pe dos, urm. 2 ochiuri sunt luate pe andrea ca pentru lucrul pe dos, cu ata trecuta prin spatele lor ( ca sa apara pe fata lucrului)

La fiecare rand se muta modelul cu un ochi, spre dreapta sau spre stanga, in functie de ce directie vrei sa o ia zig-zagul - spre dreapta sau spre stanga
Eu lucram 12 randuri intr-o directie, apoi 12 in cealalta directie.
Atentie la ochiurile de margine - modelul deplasandu-se cu cate un ochi la fiecare rand, se poate sa se intample sa ramana si 3 ochiuri la margine si atunci se lucreaza cele 3 ochiuri cum apar(fara model)

Pentru manere am impletit dublul inaltimii finale, am pus intaritura si panza de plastic si pe urma am indoit si am cusut deasupra fantei. Fanta am facut-o incheind 30 de ochiuri, iar randul urmator montandu-le la loc.
Restul gentutei e cusuta pe dos, ca o cusatura la masina de cusut, dar cu mana si cu firul cu care am impletit. Deci este plata, nu are laterale. Inainte de coasere avea 29cm latime/ 60 cm lungime totala, cu tot cu manerele neintoarse.

Poseta este tricotata cu andrele nr. 4, cu un fir pentru care se recomanda andrele nr.4,5. E bine sa fie andrelele o idee (doar o jumatate de nr.) mai mici, pt ca modelul sa iasa asa compact. El e prin natura lui compact, dar daca se folosesc andrele prea mari, se labarteaza prea mult si nu mai are aceleasi calitati.
Modelul de baza - un zigzag complet stanga-dreapta se intinde pe 24 de randuri. Primul ochi din rand se lucreaza si el. Il scriu pentru 80 de ochiuri, asa cum am facut la gentuta, dar daca vreti mai multe ochiuri, se mareste nr de repetari din mijlocul randului, marginile raman la fel(de asta trebuie marit sau micsorat nr de ochiuri cu multiplu de 4). Ca sa imi fie mai usor, dupa ce am incercat modelul si mi-a iesit cum trebuie, mi-am scris fiecare rand pe cate o pagina de carnetel (mai prescurtat decat aici:) ) si atunci cand treceam la urmatorul rand dadeam pagina.

Model de baza

R1(fata): 3 och. jerseu fata, [se trece ata in fata, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och.jerseu fata]x 19ori, 1 ochi jerseu fata
R2(dos): 1 ochi fata, 1 ochi dos, [se trece ata in spate, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din drapta, 2 och. dos]x 19ori, 1 ochi dos, 1 ochi fata
R3: 1 ochi fata, [se trece ata in fata, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och.jerseu fata]x 19ori, se trece ata in fata,2 ochiuri se trec nelucrate pe andreaua din dreapta, 1 ochi fata.
R4: 1 ochi fata, 3 ochiuri dos, [se trece ata in spate, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och. dos]x 18ori, se trece ata in spate, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 1 ochi dos, 1 ochi fata.
R5 - R12 : Se repeta randurile 1-4 de doua ori

R13: 1 ochi fata, [se trece ata in fata, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och.jerseu fata]x 19ori, se trece ata in fata,2 ochiuri se trec nelucrate pe andreaua din dreapta, 1 ochi fata.
R14: 1 ochi fata, 1 ochi dos, [se trece ata in spate, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och. dos]x 19ori, 1 ochi dos, 1 ochi fata
R15: 3 och. jerseu fata, [se trece ata in fata, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och.jerseu fata]x 19ori, 1 ochi jerseu fata
R16: 1 ochi fata, 3 ochiuri dos, [se trece ata in spate, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din dreapta, 2 och. dos]x 18ori, se trece ata in spate, 2 och. nelucrate se trec pe andreaua din drapta, 1 ochi dos, 1 ochi fata.
R17-R24 : Se repeta randurile 13-16 de inca doua ori.

Montajul posetei:
Se monteaza 80 de ochiuri, se lucreaza 4 randuri punct lenes.
La urmatorul rand se incepe modelul.
Se lucreaza primele 17 randuri din model.
Randul urmator se incheie la mijloc 30 de ochiuri pentru maner ( de o parte si de alta a ochiurilor incheiate se lucreaza randul 18 din model)
Randul urmator: se monteaza la mijloc 30 de ochiuri ( de o parte si de alta se lucreaza randul 19 din model)
In continuare se lucreaza randurile 20-24 din model.
In continuare se lucreaza randurile 1-24 din model de 4 ori, apoi randurile 1-12 inca o data.
Apoi se lucreaza 2 randuri punct lenes pentru a marca indoitura gentii.
Apoi - R1-24 din model de 4 ori, R1-17 inca o data
Randul urmator se incheie 30 de ochiuri pentru cel de-al doilea maner, mentinandu-se modelul de baza pe margini.( R18)
Randul urmator se monteaza 30 de ochiuri ( pe margini R19)
Apoi se lucreaza R20-24 din model, dupa care R1-12 inca o data.
Urmeaza 4 randuri punct lenes.
Randul urmator se incheie toate ochiurile




Din cauza ochiurilor de margine care nu pot fi incadrate in model, marginile ies putin ondulate, de aceea este importanta etapa cu intinsul , prinsul in ace si calcatul usor ( am pus poza mai sus ). Asa se aranjeaza foarte frumos marginile.
Datorita faptului ca impletitura este foarte densa, am calcat intaritura direct pe ea, iar la manere am pus si o panza de plastic ca sa stea mai tare.
Broderia am facut-o inainte de a aplica intaritura.




Mai multe informatii despre tricotat gasiti aici

Niciun comentariu: